Oldal kiválasztása

FELDOLGOZÁS – WORLD CAFE

Hogy kapcsolódni tudjunk az előző alkalmak által elindított gondolatainkhoz, inspirációinkhoz és kérdéseinkhez, a találkozót egy olyan World Café formátumú beszélgetéssel keztük, amely során a összegyűjtöttük a korábbról hozott, illetve a program során szerzett közös érzékelési, megfigyelési tapasztalatainkat. Az is foglalkoztatott bennünket, hogy vajon mi az, ami nem került még elő, mivel lehet kiegészíteni a közös képet és miben van a csoportnak energiája, mi az, ami nagyon érdekesnek, leginkább izgalmasnak tűnik ezek közül.

A FELDOLGOZÁS ÉS EREDMÉNYE

PRESENCING

Igazán mélyreható változás akkor jön létre, ha odafigyelésünk, érzékelésünk és megértésünk eredményeként új fényben és nézőpontból is meglátjuk magunkban a választ arra a kérdésre, hogy „ki vagyok én, és mi a dolgom?”.  Ennek az új fénynek a megérkezéséhez szükség van annak elengedésére, ami már nem élő, ami nem használ, ami idejét múlt, és megnyílni arra, ami meg akar születni, ami még ismeretlen, ami a jövőből közelít felénk. Elengedni a biztosat félelmetes. Ha a múltbeli minták fejlesztése nem elég a komplex problémák megoldásához, valami olyanra van szükség, ami teljesen új, olyan, ami a jövőből közelít felénk. Megérezni ennek az újnak a születését egyszerre a külső és a belső világunkban, ez a Presencing. („jelen-lét-érzet”)

 

MINDFULNESS ÉS AZ „EMPTINESS IN CONNECTEDNESS” MEGÉLÉSE

NAPLÓZÁS

Kérdések:

 1. Az elmúlt hetekben milyen (megszülető) változást vettél észre magadon?
 2. Kik segítettek eddigi utadon? Kik voltak az “őrangyalaid”?
 3. Miben érzed a jövő megjelenését az életedben most?
 4. Mi az ami a jelenlegi személyes életedben és/vagy munkádban leginkább frusztrál?
 5. Mi jelenleg az életedben és a munkádban a legfontosabb energia és örömforrás?
 6. Nézd magadat felülről, (mintha egy helikopterben ülnél). Mit csinálsz éppen? Mit próbálsz meg elérni a személyes és a szakmai életedben?
 7. Most a Munkahely Műhely közösségnek az útjára tekints rá felülről: mit akar ez a csoport elérni a közös utunk jelenlegi fázisában?
 8. A fentieket figyelembe véve milyen kérdéseket szükséges feltenned magadnak?
 9. Most figyeld meg a jelenlegi helyzetedet saját fiatal éned nézőpontjából, amikor még életed útja előtted állt? Mit mond ez a fiatal én számodra?
 10. Képzeld el, hogy előre tudod tekerni életutad felvételét az utolsó pillanatra, mikor elérkezik az ideje, hogy itt hagyd a Földi léted. Nézz vissza az életedre mint egészre. Mit szeretnél látni ebben a pillanatban? Milyen nyomot szeretnél hagyni ezen a bolygón?
 11. Ebből a jövőbeli pillanatból és nézőpontból milyen tanácsot adnál jelenlegi önmagadnak?
 12. Most térj vissza ismét a jelenbe és kristályosítsd ki mit szeretnél alkotni: mi a víziód és a szándékod következő 3-5 évre vonatkozóan? Milyen víziód és szándékod a van a személyes életedre és a munkádra nézve? Mik a jövő lényegi elmei amelyeket teremtesz a személyes, szakmai és szociális életedben? Írd vagy rajzold le minél konkrétabban a megjelenő képet vagy annak elemeit!
 13. Érezd a kapcsolódást a munka világának emberibbé tételével foglalkozó közösséggel, amelynek csoportjai ebben pillanatban is a bolygó több pontján jelen vannak. Mi számunkra a lehetőségek legmagasabb szintje, amit közösen képesek vagyunk elérni? Minek az eszközeivé tudunk válni? Mit leszünk képesek elérni 3-5 év alatt?
 14. Mit kell elengedned ahhoz, hogy ezt a víziót képes legyél megvalósítani? Mi az a régi dolog, aminek meg kell halnia? Mi az az elöregedett bőr (viselkedés, feltételezés stb.), amit itt az idő levetni?
 15. A következő 3 hónapban a jövő egy szeletének prototípusán dolgoznál, mi volna az az “új” valami, amit szívesen kipróbálnál. Hogy nézne ki ez a prototípus?
 16. Ki tud segíteni téged abban, hogy képes legyél a legteljesebb jövőbeli éneddé válni? Kik lehetnek számodra ebben a kulcs segítők és partnerek?
 17. Ha a szándékodat egy projektként meg valóra akarod váltani, milyen gyakorlati lépéseket tudsz ennek érdekében tenni a következő 3 napban?