Oldal kiválasztása

Ezen a héten a múltkori ismerkedő alkalom után néhány gyakorlaton és beszélgetésen keresztül azt a képességünket kezdtük megfigyelni, mennyire tudjuk magunkat átadni a hallgatásnak, az ítélet, cinizmus, félelem nélküli megnyílásnak arra, ami körülöttünk történik. Ez a fajta figyelem segít bennünket abban, hogy igazán megértsük egy helyzetben mások álláspontját, képesek legyünk az ő szemükkel is látni a világot, és megérezni, hogy mi az, amit ebben a helyzetben együtt hozunk létre. Ha változtatni szeretnénk a munka világán, olyan megfigyelővé kell tudnunk válni, akik képesek meghallgatni a gyakran eltérő nézőpontokat, érzékelni, hogy rajtunk keresztül mi az az új, miben van friss energia, ami meg akar születni.

Az U folyamat első szakasza megfigyelésről szól. Azt sugallja, hogy ne ugorjunk neki egy bonyolult problémának annélkül, hogy nem csak az eszünkkel, de a szívünkkel és testünkkel megértenénk, hogy mi a valóság ebben a helyzetben. Hagyjuk, hogy hasson ránk a probléma minél többféle képpen, szívjunk magunkba róla minél több információt, tapasztalatot.

Rögtön megérkezés után az alkalmat egyből egy páros gyakorlattal, empátia sétával kezdtük. A gyakorlat célja az empátia és megértés megtapasztalása egy olyan személlyel, aki nagyon különbözik tőled. A korlátokon átívelő kapcsolat kiépítésének gyakorlása.

Ennek a gyakorlatnak a leírását itt találjátok:

Empátia séta

„Tudsz ítélkezés nélkül hallgatni?”

Jun Po Roshi

Nagyon jó közös beszélgetésünk volt arról, hogyan tudjuk mélyíteni a figyelmünket, milyen módon hallgatunk másokat.

Hogyan tudunk másoknak úgy segíteni, hogy nem adunk tanácsot? Miközben hallgatunk, figyelünk arra is, hogy mi zajlódik le bennünk és ezt vissza is tükrözzük annak, aki beszél?

Erről szól az Esetfeldolgozás gyakorlat. Kiscsoportos beszélgetés keretében segítünk egy társunknak abban, hogy új nézőpontokat kapjon, inspirálódjon, megtalálja saját megoldását egy őt foglalkoztató, az életét jelentősen befolyásoló probléma megoldásában.

GALÉRIA

További képeket itt találsz:

Néhány gondolat a zárókörből: „Érdekes volt megtapasztalni, hogy bizalmat akkor kezdünk építeni, amikor segítséget kérünk.” „Tényleg megyünk át a módszeren.” „Egy történet van, de mindenki másképpen ad rá visszajelzést” „Jó volt látni, hogy a csoport működik egészként” „Azt kaptam, amire épp szükségem volt”